Optrekkend vocht

Bij optrekkend vocht wordt vocht in een muur omhoog gezogen door de capillaire werking van de muur. Dit komt voornamelijk voor bij gefundeerde bouwmuren. Kenmerken zijn uittredende zouten, loszittend stucwerk of schimmelvorming.

Metingen kunnen aantonen of er daadwerkelijk sprake is van verhoogde vochtigheid. Doorgaans trekt het vocht op tot een gelijkmatige hoogte van maximaal een meter. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

DCF 1.0
DCF 1.0

Om het optrekkende vochttransport tegen te gaan, hanteren wij de Aquapress Diffusie methodiek. Hierbij wordt er een barrière tegen optrekkend vocht gerealiseerd op plintniveau. Elke 12 cm wordt er gedurende 24 uur een reservoir geplaatst waardoor onze speciaal met TNO ontwikkelde injectievloeistof goed in de constructie kan doordringen. Na deze periode is de barrière gevormd. Ook kunnen wij verticale barrières aanbrengen. Wij garanderen dit voor een periode van 10 jaar. Bij downloads kunt u de technische specificatie inzien.

Optrekkend_vocht_Aquapress_diffusie_1
Optrekkend_vocht_Aquapress_Diffusie_2
Optrekkend_vocht_Aquapress_Diffusie_3

Risico's optrekkend vocht

Het is belangrijk om optrekkend vocht snel en goed te bestrijden. Opstijgend vocht brengt namelijk veel gevolgen met zich mee, zodra het probleem niet wordt aangepakt. Denk aan:

Gezondheidsproblemen

Optrekkend vocht kan schimmels veroorzaken. De combinatie van het vocht in de muur en de warmte binnen in een kamer zijn een ideale leefomgeving voor verschillende soorten schimmels. Ook kan optrekkend vocht de luchtvochtigheid verhogen. Hierdoor is het mogelijk om gezondheidsproblemen op te lopen en met name aan de luchtwegen.

Verslechterde Isolatie

Het optrekkend vocht tast de isolerende werking van de muren aan. Hierdoor gaat er veel warmte binnen het gebouw verloren.

Integriteit van het bouwwerk

Opstijgend vocht tast de integriteit van een bouwwerk aan. Hierdoor kan de levensduur van een bouwwerk aanzienlijk kleiner worden. Er kunnen scheuren komen in de stenen, verpulveren, afbrokkelen en hout gaat rotten. Over de gehele onderkant zullen uiteindelijk donkere vochtplekken te zien zijn.

https://youtu.be/ZSFT1zsGRss

Heeft u last van optrekkend vocht? Neem contact met ons op. Onze experts staan graag voor u klaar!