Luchtvochtigheid: wat is de ideale luchtvochtigheid in een pand?

pexels-cottonbro-studio-6262546

Je zou denken dat een fijne leefomgeving in huis begint bij moderne apparatuur en een goede inrichting, maar niets is minder waar. De luchtvochtigheid in een woning speelt een grote rol bij het creëren van een prettige leefomgeving in huis. De optimale luchtvochtigheid in een pand zorgt niet alleen voor een verbeterd comfortniveau, maar heeft ook grote invloed op gezondheid en duurzaamheid van een pand.

De gevolgen van te lage luchtvochtigheid

Uit studies van onder andere ASHRAE en WHO (World Health Organisation) is gebleken dat de ideale luchtvochtigheid in een pand of woning tussen de 40% en 70% moet liggen. Wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte te laag is kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, denk daarbij aan een droge huid, geïrriteerde ogen en zelfs ademhalingsproblemen. Ook voor het pand is een gebalanceerde luchtvochtigheid van cruciaal belang, overmatige luchtvochtigheid kan namelijk leiden tot schimmelvorming, huisstofmijt of allergieën. Het handhaven van de juiste luchtvochtigheidsniveaus is dus van vitaal belang voor een gezond binnenklimaat.

Impact van seizoenen op luchtvochtigheid

In de wintermaanden draait de verwarming overuren om iedereen warm en comfortabel te houden. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid, wat ervoor kan zorgen dat er schade wordt toegebracht aan houten meubels en vloeren. Om dit te voorkomen zouden luchtbevochtigers een goede uitkomst kunnen bieden. Zo wordt de luchtvochtigheid weer in balans gebracht en kan dit het welzijn verbeteren.

In de zomermaanden is het weer van belang om goed te ventileren om schimmelgroei en huisstofmijten te voorkomen. Indien ventileren lastig is door de constructie van het pand is het ook mogelijk om ontvochtigers aan te schaffen om zo de luchtvochtigheid weer op een goed niveau te krijgen.

Invloed op Energie-efficiëntie

Buiten het feit dat er direct effect is op ons welzijn, heeft een goede luchtvochtigheid in een pand ook invloed op de energie-efficiëntie. Correct beheerde luchtvochtigheid zorgt ervoor dat verwarmings- en koelsystemen efficiënter werken, waardoor energie wordt bespaard en de ecologische voetafdruk wordt verminderd.

Concluderend kunnen we stellen dat een goede luchtvochtigheid in een pand veel meer is dan een kwestie van comfort. Het heeft invloed om de gezondheid, op behoud van het pand en op de energie-efficiëntie. Zodra je de juiste maatregelen treft bespaar je veel kosten, zorgen en problemen.

Heeft u last van vochtproblemen? Neem gerust contact met ons op.

CONTACT

 

Deel dit bericht: