Opvallend: veel vaker ondergelopen kelders in Nederland

regenval Nederland

Schade na enorme regenval in Nederland

Dat het in Nederland veel en vaak regent, is voor niemand een verrassing. Echter is de schade die dit aan je woning kan toebrengen vaak wel een enorme shock voor de bewoners. Gebouwen lijken het steeds zwaarder te krijgen met de langdurige regenval omdat vervelend genoeg ook het grondwaterpeil stijgt. Ook wij als vochtwering specialisten zien dit probleem steeds vaker voorkomen.

 

Kelderlekkage, wat nu?

Bij een ondergelopen kelder zijn er een aantal stappen die je kan ondernemen:

  • Veiligheid op 1: zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en betreed nooit de ondergelopen kelder als de stroom nog is ingeschakeld! Hierdoor verklein je het risico op elektrische schokken. Geen idee hoe je dit veilig kan doorvoeren? Schakel dan altijd een expert in. Als er sprake is van inwatering vanaf het maaiveld, kan door het plaatsen van zandzakken het waterpeil in de kelder beperken.
  • Maak foto’s van de schade: het is handig om foto’s te maken van het probleem om deze naar de verzekeraar te kunnen sturen. Het is per verzekeraar verschillend of zij de (water)schade vergoeden.
  • Waterpomp of dweil gebruiken: afhankelijk van de hoeveelheid water wat is binnengestroomd kan je een waterpomp of dweil gebruiken om het water weg te werken. De blijvende schade kan nog enigszins beperkt worden zodra je hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaat.
  • Afdichting bij constructieve gebreken: het kan zijn dat water de kelder binnendringt door aansluitingen en/of scheuren in de wand of vloer. Het afdichtingen van deze gebreken is werk voor een specialist. Wij helpen u graag bij het aanbieden van een passende oplossing. Wij kunnen de kelder controleren op gebreken aan de muren en vloer. Indien er gebreken aanwezig zijn, raden wij u aan om direct het probleem aan te pakken om grotere schade aan de constructie te beperken. Het vervelende van vochtproblemen is dat deze niet vanzelf weggaan en hoe langer je wacht om dit aan te pakken, hoe groter de schade wordt.
  • Drogen: het is belangrijk om de kelder goed te ventileren (en ontvochtigers te gebruiken) om schimmels tegen te gaan. De schimmels groeien namelijk in een vochtige omgeving.
  • Reiniging en desinfectie: de kelder moet grondig gereinigd worden voor eventuele modder of slib. Gebruik hiervoor een oplossing van water en bleekmiddel om eventuele bacteriën of schimmels te doden.
  • Preventie maatregelen: het is mogelijk om maatregelen te nemen om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Denk hierbij aan: het waterdichte afwerken van de kelder door een combinatie van injectietechnieken en waterdichte pleistersystemen. En om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk water direct door de riolering wordt afgevoerd.

Ondergelopen kelders mogen dan wel een onzichtbaar probleem zijn, de impact ervan op huiseigenaren kan verwoestend zijn. Door preventieve maatregelen te nemen en gebruik te maken van moderne technologieën kunnen huiseigenaren hun kelders beschermen tegen overstromingen en de blijvende schade verminderen. Het is tijd om dit probleem wat te vaak wordt onderschat aan te pakken en de nodige stappen te nemen om gebouwen veilig en droog te houden, ongeacht de weersomstandigheden.

Last van vochtproblemen?

Herken je deze vochtproblemen in jouw kelder? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan graag voor je klaar!

Contact
Deel dit bericht: